GENEALOGIE - "DE HAAN" -

Stamboom van familie "DE HAAN"


JENS MARINUS BENGT DE HAAN


EERSTE GENERATIE

STAMHOUDER VAN DE EENENTWINTIGSTE EEUW

WAAKZAAM EN MANNELIJK


JAN MARINUS DE HAAN

Geboren 29 mei 1974 te Groningen

Getrouwd op 10 augustus 2002 in FURUBODA met

                                                         
LISA MARIA LORENTZ


Geboren 21 maart 1975 te MÖLNDAL


KINDEREN

OLIVIA ELISABETH GRIETJE DE HAAN



Geboren 17 oktober 2004 te LUND


JENS MARINUS BENGT DE HAAN


Geboren 26 september 2008 te LUND

EMMA EVA LIANNE DE HAAN




Geboren 14 juli 2010 te LUND

Opleiding JAN MARINUS mavo, mts, hts ingenieur, doctoraat
Beroep Ingenieur

Het huis van JAN MARK EN LISA in Staffanstorp in Zweden.


GROOTOUDERS





TWEEDE GENERATIE
TWINTIGSTE EEUW
DE HAAN



JAN THIJS JANS DE HAAN
GEBOREN 7 MEI 1944 TE SNEEK

Getrouwd op 13 januari 1972 met
HELENA DORST
Geboren 30 april 1950 te Den Ham

Kinderen:
MARINUS THIJS JANS DE HAAN
Geboren 29 mei 1974 te Groningen
Arts
Ongehuwd
JAN MARINUS JANS DE HAAN
Geboren 29 mei 1974 te Groningen
Werkzaam bij een onderzoekinstituut voor gehoorapparaten in Kopenhagen als Dr. Ir

Getrouwd met
Geboren 21 maart 1975
LISA MARIA LORENTZ
CLASINA HELEANNE MARGRIET JANS DE HAAN
Geboren 4 november 1978 te Noordhorn
Studeerde voor binnenhuisarchitecte; verkoopmedewerkster

Leeft samen met
Geboren 19 maart 1974
Beroep Kapper
AENE BERT KOOI
DERDE GENERATIE
TWINTIGSTE EEUW
DE HAAN








JAN FOLKERTS DE HAAN

Geboren 14 maart 1906 te Boorbergum
Overleden 18 augustus 1978 te Groningen


Getrouwd op 19 september met GRIETJE DRAGSTRA in Akkrum (gemeente Utringeradeel)

Geboren 11 juli 1904 te Oldeboorn
Overleden 22 oktober 1978 te Groningen

Ouders van GRIETJE DRAGSTRA                

JAN DRAGSTRA

Geboren14 mei 1874 te Opsterlan
Overleden te ?



Getrouwd op 22 mei 1908 te Uitingeradeel met



MARTZEN HENDRIKS WESTERTERP
Geboren 9 oktober te Anna Polowna
Overleden 10 maart 1943 te?






Ouders van JAN FOLKERTS DE HAAN

BEppe
FOLKERT JANS DE HAAN























Kinderen:


DE 2 GRIETJES





MARTHA JANS DE HAAN














Geboren 22 september 1930 te Sneek
Getrouwd met JAN KREMER op 13 september 1957


MARTHA DE HAAN en JAN KREMER


Zuidlaren.

Hallo Jan Thijs

Toch nog een aanvulling op mijn verhaal over de tweede wereld oorlog. Bij het nalezen van het eerste verhaal bleek, dat ik diverse feiten niet had genoemd – vandaar,
Ik start dan bij 10 mei 1940:

’s Morgens vroeg werd ik gewekt door mijn moeder: “Jan, het is oorlog. De Duitsers zijn ons land binnen gevallen”.
Na me aangekleed te hebben ging ik, net zoals alle bewoners van de Oppenheimstraat, naar buiten. Voor onze deur vormde zich een kring van buren. Mevrouw Tepper (van onze kruidenier) stond te huilen. Mijn vraag aan moeder was: “Waarom huilt ze?”Antwoord: “Haar man moet waarschijnlijk als militair opkomen”. (is niet gebeurd)
Een tussenopmerking: 1 mei 1940 waren we van nr. 38 verhuisd naar nr. 48a in de Oppenheimstraat. 1 mei was vroeger de datum dat men over het algemeen verhuisde.
Enkele dagen na 10 mei hoorden we dat de Duitsers al gezien waren in de Nieuwe Ebbingestraat. Als jonge jongens ( ik was bijna 9 jaar) gingen we er op uit. En inderdaad, al snel kwamen we de eerste Duitsers tegen.
Sommigen waren vriendelijk, anderen negeerden ons gewoon. Eigenlijk veranderde er de eerste dagen niet veel. Het leven ging gewoon verder. Mijn vader ging op reis met zijn leaseauto (DKW) ook wel Duitse Kinder Wagen genoemd.
Dat ging zo door tot einde 1943. Vader had een bedrijf in bouwmaterialen, specialiteit vloer- en wandtegels. Dat was bij de fabrieken niet meer te krijgen, maar zo onderhield hij wel de contacten met zijn klanten.
Ondertussen speelden wij veel op straat. Er waren nog geen computers of TV’s e.d. Bij de kinderen, waarmee we speelden waren ook kinderen van NSB- ers.
Maar vooral in het begin van de oorlog drong de ware betekenis van de aangerichte ellende bij ons als kinderen niet zo door. Wel aan het einde van de oorlog. Toen zeiden we wel eens gekscherend tegen de NSB- kinderen: Aan welke boom zullen we je ophangen. Een van hen: Koos Magnin vond het verschrikkelijk, de straat op naar zijn club. Hij verstopte als hij de straat uit was zijn NSB- muts onder zijn jas. Die kinderen hebben ook wat afgeleden hoor.
Over de bomen in onze straat gesproken:
De  bewoners hadden afgesproken dat onze 10 à 12 bomen niet omgehakt zouden worden. Het waren bomen die vroeg in het jaar als eerste in volle (rose) bloei stonden.
In Groningen werden (vooral ’s nachts) veel bomen omgehakt. Ze moesten als brandstof dienen. Het lukte ook heel lang om onze bomen in stand te houden. Maar…….. op een gegeven moment, als bij afspraak werd de eerste boom al omgehakt. In mum van tijd stonden bij alle bomen mensen met zagen en waren alle bomen verdwenen. Ook ik als jochie van 9 jaar had de zaag al klaar liggen. (’t Was denk ik 1944), ging naar de boom voor ons huis en zaagde hem om. Hij werd in kleine stukken gezaagd en in huis gesleept. In de slaapkamers onder de bedden en ik weet niet waar, opgeborgen. Moeder stookte hem volledig op in een noodkacheltje. (Vader was toen al door de SD opgehaald).

Beschermingsdienst

GERRIT JANS KREMER
Geboren 13- 03- 1899 Garrelsweer
Overleden 22- 03- 1971

Vader werd (ik denk in 1942) blokhoofd van de 2 blokken: Oppenheimstraat en Piet Heijnstraat. Dat gaf hem een privilege: Hij kreeg een witte helm en mocht bij luchtalarm de straat op. Hij had een aantal mensen onder zich,
Op een dag zou er een alarmoefening op het Bernouillieplein worden gehouden. Vader had een kar op fietswielen gemaakt. Deze gevuld met zand. Stond bij ons in de schuur.
Deze moest voor de oefening meegenomen worden.
Wel……hij is niet verder gekomen dan de drempel. De drempel op ging nog wel, maar de drempel af……toen zakte hij door beide wielen. Einde oefening voor deze kar.
Als assistent- blokhoofd had vader een jongere man Frank Beiboer uit de P.H.- straat. Woonde nog bij zijn ouders.
Toen vader was weggehaald door de SD zei moeder om naar Frank te gaan en hem te vertellen, dat vader was weggehaald.
Hij vroeg mij op zijn kamer te komen. Daar stond een rek met ongeveer 5 geweren, allen geladen, zoals hij mij zei. Het was een fanatiek persoon.
Op een keer liep hij met een vriend in de Herestraat. Ze kwamen 2 Duitsers tegen. Midden in deze straat gaven ze hen een pak slaag en renden er vandoor. (Ik schreef Duitsers, maar het waren landwachters (Nederlanders).
Bij de bevrijding van Groningen 16 april 1945 kwam Frank met een aantal mannen als BN- ers (Binnenlandse strijdkrachten) onze straat in. Hij vroeg mij de deur aan te wijzen van de man die waarschijnlijk mijn vader had verraden.
Mijn moeder stond met enkele buurvrouwen in de deuropening toe te kijken. Frank en zijn mannen gingen met het geweer in de aanslag naar de Tellegenstraat, belden aan en toen de deur open ging, rende hij naar boven en trapte de man van boven naar beneden. Mijn moeder begon te huilen- dat ging haar te ver.
De man en vrouw werden meegenomen naar de MTS Essoniusstraat.
Daar werden alle opgepakte NSB- ers als eerste heengebracht. De man was bij de politie. We hadden gezien, dat de middag van de dag, dat vader werd opgepakt deze man langs ons huis fietste, naar onze deur keek (waar als vader thuis was- zijn fiets stond) en weer terug fietste. Kort daarna werd er aan onze deur gebeld.
Een vriendelijke man vroeg moeder of vader ook thuis was.
Het antwoord was neen. Wanneer wel? Tegen een uur of 6.
Toen vader thuis kwam van de reis, zei moeder hem, dat iemand naar hem had gevraagd. Vader ging naar boven om zich te wassen. Hij had astmatische bronchitis en waste regelmatig met koud water op zijn borst. Terwijl hij daar zo stond, werd er ongeveer 18.00 uur weer gebeld. Moeder trok aan het touwtje. Toen de deur open was, renden er 4 mannen naar boven met het pistool in de aanslag. Sommeerden moeder in de kamer te gaan en riepen vader naar beneden. Ook die moest op zijn stoel gaan zitten, met in de nek een pistool. Ondertussen zochten de mannen de kasten door. Het werd steeds meer een chaos, één van de mannen vond enkele foto’s van de koningin. Het waren foto’s uitgeworpen door de Engelse vliegtuigen. Ook wel brandplaatjes genoemd. De Duitsers zeiden, dat als je ze vast pakte, je je vingers zou branden!!!
De chef zei: “Laat maar”. Maakte daar geen probleem van (later vertelde vader dat deze 4 mannen ook in kamp Amersfoort gevangen zaten. Ze hadden links en rechts gestolen. Ze hadden een slechter leven, dan de politieke gevangenen. Ze werden door iedereen gemeden).
Opnieuw werd er gebeld. Vader zijn neef Willem Wolthuis ( mijn vaders moeder was een Martje Wolthuis) kwam op bezoek.
Hij wilde het blad Trouw halen. Hem werd gevraagd, wat hij kwam doen. “Wel”, zei hij, “Kremer is mijn neef, ik kom op bezoek”.
Trouw was nog niet aangekomen gelukkig.
Er is verder buiten de foto’s niets gevonden.
“Doe uw jas maar aan en meegaan allebei” werd gezegd.
Ik vroeg aan de mannen: “Wat heeft mijn vader gedaan?”
“Hij heeft een fiets gestolen”, was het antwoord. We hebben er later wel eens mee geplaagd.
Na een kort afscheid gingen ze de deur uit: Vader en oom Willem voorop, de 4 mannen er achter. Vol spanning wachten we af. Enkele weken daarvoor was een buurjongen door de SD in zijn bed doodgeschoten. Ook nu wachten we of een schot hoorden. Gelukkig niet. Radeloos wachten we. Maar waarop? Wat moesten we doen? Moeder riep mij en mijn zus (3 jaar jonger dan ik)  bij zich. Ze vertelde me dat er snel gehandeld moest worden. Onder het bed van mijn zus lag zeil. Daaronder had mijn vader een ruimte gemaakt. In die ruimte lag een zak met wapens. Moeder verwachtte opnieuw bezoek van de SD om nog grondiger onderzoek te doen. (is niet gebeurd) Ze zei mij om naar de buren op nr. 56 te gaan (ook van onze kerk) en te vragen of de man (Kars) bij ons wilde komen.
Toen ik dat daar vroeg , zei zijn vrouw, dat niet te doen- te gevaarlijk. Toen naar nr. 58 Niemeijer (ook van de kerk). Hetzelfde antwoord. Moeder zei: “Ga naar meneer Brouwer, Florisplein en vraag hem te komen”. Zijn zoon Jan zat bij mij in de klas. Ik kende hem. Ik dacht: ”Dat doet de man nooit, ’t is een doetje”. Maar ondanks het feit dat we na 20.00 uur niet meer op straat mochten, gingen mijn zus Janny en ik er heen. “Gaan jullie maar weer naar huis en zeg je moeder, dat ik kom”. Hij kwam en nam de zak met wapens mee. Moeder opgelucht.
Vader is meegenomen naar het beruchte Scholtenshuis aan de Grote Markt in Groningen. Na verhoor later naar de gevangenis aan de Heereweg. Daar 3 maanden gezeten. Een “goede” bewaker smokkelde moeders brood naar binnen. Binnen een klein briefje voor vader. Zo was er nog enig contact. Bezoek was niet toegestaan. Toen op transport naar het kamp Amersfoort. (boek hierover in mijn bezit). Ook daar 3 maanden gezeten en veel meegemaakt.
Onder anderen was daar Kotella. Deze had een herdershond. Als de mannen op het appel stonden en bewogen kwam van hem het commando “Jude”. Dan beet deze hond de mannen van achteren in de kuiten.
Ondanks de pijn moesten ze stil blijven staan. Van vader hebben we iets over het leed, dat hem is aangedaan, gehoord.
Hij had wel het voordeel dat hij in de tuinen mocht werken. Hij bepaalde zijn eigen tempo en kon nog wel eens iets extra’s uit de keuken krijgen. Na 3 maanden ook daar werden ze op transport gezet naar Dieburg (bij Frankfort am Main)
Ze, dat waren de groep Groningers genoemd in mijn eerste brief, kennelijk in Groningen als groep verraden. Samen opgepakt in 1943 en ook allen samen weer teruggekomen. Een wonder.
Moeder kreeg van de verloofde van Mulder (één van de gevangenen. Vormde later met zijn vrouw en een andere man de Groninger minstreels  steeds extra bonkaarten van de ondergrondse).
Financieel kreeg ze geld uit de zaak. Maar daar werd ondertussen niets verdiend. De firma werd dus langzaam uitgekleed.
Met twee vriendjes Jan Pastoor en Luitjes Allertsma konden we in onze vrije tijd werken in de Essoniustraat bij Jan Pastoor zijn zwager die daar een loods had waar noodlampjes werd gemaakt.
Het waren kleine glazen potjes die in een metalen houder werden geplaatst. Via stalen platen en enkele machines ponsden we de vorm er uit. Dan werden ze geverfd en verkocht aan diverse zaken in de stad Groningen. In de potjes kon olie worden gedaan met een lontje. Dan had men licht. Van huis kreeg ik ’s morgens een pannetje met warm eten mee. Die werd tussen de middag op een grote kachel gezet en samen aten we dan onze maaltijd.
Of we wat verdienden? Ik weet het niet meer. Maar het was er erg gezellig.

Over verdienen gesproken:

Met diezelfde jongens liepen we eens  in de Nieuwe Ebbingestraat. Ik had een trekkar bij me. Waarom? Weet ik niet. Toen we langs de verfzaak van Medema liepen zette deze juist diverse blikken voor de winkel op straat. “Meenemen jongens?” vroeg hij. We wisten niet wat er in zat, maar alles was toen welkom. We laadden de kar vol en thuis gekomen maakten we een blik open. Er zat een soort blanke pasta in, leek op vaseline. Het rook nieten we wisten niet te ontdekken, wat het was. Mijn moeder probeerde het eens uit op een paar oude schoenen. Ze glommen!!!
Ik vertelde het aan mijn vriendjes. Ook zij probeerden het uit. We roken handel. Er kwamen briefjes achter het glas van de deur, met de woorden
“SCHOENPOETS TE KOOP
75 CT PER BLIKJE
BLIKJE MEENEMEN”.
Het liep storm. Ondertussen haalden we nog meer blikken mee bij Medema. De voorraad stond bij ons in de schuur. Ik deed de administratie. Elke cent werd opgeschreven. We hadden echter alleen maar inkomsten- geen uitgaven.
Onze buurvrouw (ook gebruiker) zei tegen mijn moeder: “Ik probeerde het op uit op de meubels, het kon wel wrijfwas wezen”. Wel dat was allang niet meer te krijgen. Er kwam een tweede briefje achter het glas van de deur: “HEDEN WRIJFWAS à 150 cnt. PER BLIKJE”.
Ook daarmee werden goede zaken gedaan. Niemand wist dat het uit hetzelfde blik kwam: SCHOENPOETS EN WRIJFWAS!!!
Later hebben we ook nog een soort VIM verkocht. Waar dat weg kwam: Ik weet het niet. Het werd netjes in zakjes gedaan en afgewogen. We kregen het gratis en verkochten het voor geld!!
Moeder heeft het nog gebruikt tot 1950 om de pannen te schuren.
In 1943 kwam ik op de MULO , Singelstraat. ’s Winters gingen we enkele dagen per week een korte tijd naar school. Eerst staan naast de bank, gymnastiekoefeningen doen om warm te worden, een kachel was niet aan, en dan werd ons huiswerk opgegeven.
Aangenomen werd dat we thuis gingen leren, wat ik niet deed. Ik hielp de overbuurman, groenteboer Bos mee met het verkopen van sinaasappels, die er af en toe waren en dadels.
Plus natuurlijk onze handel schoenpoets en wrijfwas.
Dat was ook het jaar, dat ik ging “landwerken” op het Oosterparkstadion bij Kracht en Vriendschap, waarvan ik vanaf 1939 lid was van de afdeling gymnastiek. Landwerken werd genoemd in plaats atletiek.
Dat moest zo van de Duitsers, waarom? Ik weet het niet. Daar werden we door meneer Eggens zwaar aangepakt en ontstond mijn liefde voor de atletiek met name het hardlopen. Ik heb dat 58 jaar mogen volhouden. Dat was ook mede de reden, dat van mijn leren niet veel terecht kwam. Ik bleef zitten in de eerste klas en later in de tweede klas. Ook de gevangenneming van vader zal een rol hebben gespeeld. Moeder was vaak haar geheugen kwijt. Ik moest als oudste nog wel eens inspringen. Een zekere verantwoordelijkheidsbesef heb ik daar wel aan te danken.
De MULO in de binnenstad lag dus dicht bij de Poelestraat. Daar was hotel Hofman, waar Duitse officieren bivakkeerden.
Zij zaten dan voor een groot open raam. Wij gingen vaak naar hen toe en spraken met hen in onze zojuist geleerde Duits.
Ook herinner ik me nog, dat op een zondag in de Oosterkerk een geroezemoes de ronde deed: Er waren twee Duitse officieren in de kerk gezien- in vol ornaat. Uit de kerk zei vader tegen moeder zullen we hen op de koffie vragen? “Ben je gek”, zei moe, ”nee hoor!”


OVER DE BEVRIJDING

Zoals reeds vermeld liepen de B.S. rond, vroegen o.a de jeugd, dus: “Waar wonen NSB- ers? Wij wezen de adressen aan en dan werden deze uit huis gehaald en meegenomen.
Een daar van op nr. 72 Oppenheimstraat hadden we de laatste maanden gezien, sjouwden met o.a. radio’s naar huis. De BS-ers vroegen Wim ter Borg en omstaanders op afstand te blijven: ze wilden het slot van de deur kapot schieten. Dat mislukte. Wel vloog een splinter van de kogel in de arm van Wim. Liep verder goed af,
Toch wilde men naar binnen. Vroeg ons: “Kunnen over het dak bij iemand?” Ik zei, dat bij ons kon. Alle dakramen moesten van de Duitsers worden dicht gemaakt. Maar bij ons was dat niet gebeurd. Ik en drie mannen kropen via het dakraam op het dak. Lopen ongeveer 50 meter en kwamen bij het dakraam van nr 72.
Ik moest op afstand blijven. Eén man opende hun dakraam, schoot naar beneden, na geroepen te hebben: Er bleek niemand thuis te zijn.
De drie mannen sprongen naar beneden en doorzochten het huis. Toen zag ik voor het eerst weer dozen, zeep, lucifers, enz. goederen die al lang niet meer te koop waren.
Later op straat kwam men de NSB- er tegen. Ik kreeg een oude damesfiets mee met het verzoek, dat als de man de MTS verliet, ik hem moest achtervolgen om te kijken waar hij bleef.
Na enige tijd wachten kwam iemand naar buiten die me zei naar huis te gaan,want de man werd niet vrij gelaten.

De gevangenneming van Gerrit Kremer
(Geboren 13-03-1899)

Een herinnering van de zoon Jan Kremer

Het was kort na de Kerstdagen van 1943.
De oorlog woedde in alle hevigheid.
Via ”Radio Oranje” werden we volledig op de hoogte gehouden, zij het illegaal.
De Duitsers werden agressiever, zo ook de NSB-ers, vaak geboren uit angst.
Maar ook de ondergrondse zat niet stil. Er was vaak openlijk verzet. Veel werk gebeurde in alle stilte.
We speelden als kinderen, samen met onze vriendjes, tegen zessen nog in de Oppenheimstraat in Groningen.
Het was ondertussen al donker geworden.
En…. Hoe kon het anders, we speelden oorlogje.
Gewapend met denneboom-stok en bekampten we elkaar.
Maar dan wordt het tijd om naar huis te gaan.
Vader zal nu wel thuis zijn van de reis. Bezoekt elke dag nog zijn klanten in Noord-Nederland. Aannemers, architecten.
Heeft een bedrijf in bouwmaterialen: de HV ESKA.
Me van niets bewust trek ik aan het touwtje wat uit de brievenbus hangt. Open de deur en ga naar boven.
Daar kom ik in de hal een vreemde man tegen en verderop zie ik er nog één. Hij beveelt me de kamer in te gaan en op een stoel te gaan zitten.
Daar zie ik vader en moeder met broer en zus reeds zitten, met verstrakte gezichten.
Vier mannen totaal, doorzoeken het hele huis. Kasten worden opengemaakt en leeg getrokken. Steeds rommeliger wordt het in huis.
Dan, opeens een kreet van één van de mannen: hij vond een foto van de koningin!!!!! Dit werd een “brandplaatje” genoemd. Deze foto’s werden door vliegtuigen uitgeworpen. De Duitsers vertelden ze niet op te pakken, want dan zou men z’n vingers branden!!
De foto werd getoond aan, wat later bleek, de chef te zijn.
Maar deze reageerde er niet op.
Er werd die avond in huize Kremer niets gevonden. Later vertelde moeder, dat er wel wapens in huis waren: pistolen en munitie.
Onder de vloer in de slaapkamer van mijn zus. Daarover zeil en daarop het bed. Toen de onderzoekingen klaar waren, beval de chef vader z’n jas aan te trekken en mee te gaan.
Ik vroeg de man wat vader dan had gedaan. Hierop kwam het antwoord, dat vader een fiets gestolen had!!!!
De spanning steeg.
Vader werd meegenomen.
Wanneer zagen we hem weer? Er waren al zoveel mannen meegenomen, waar nooit meer iets van gehoord werd.
‘t Werd een afscheid om nooit te vergeten.
Vader, maar ook z’n neef W. Wolthuis, die even langs was gekomen, werden beide meegenomen. Later hoorde ik dat Wolthuis was gekomen met de bedoeling het ondergrondse blad “Trouw” op te halen. Maar deze was nog niet in ’t bezit van vader.
Later bleek, dat ze beide naar het beruchte “Scholtenhuis” aan de Grote Markt waren gebracht, voor verhoor.
We weten dat niet zachtzinnig is gegaan.
Na enige tijd werd men gevangen gezet in de gevangenis aan de Hereweg te Groningen. Hierna werd men op transport gesteld naar het concentratiekamp te Amersfoort (3 maanden). Toen het kamp in Utrecht, ook 3 maanden. Waarna men op transport werd gezet naar Dieberg ( bij Frankfort am Main). In Utrecht was men reeds ter dood veroordeeld.
Er bleken die avond van gevangennemen van vader en z’n neef nog meer Groningers opgepakt te zijn, de  “Groninger- groep” genaamd, te weten:
W. Wolthuis, W. Roerdink, Snip, Corn. Mulder,Niewold.
Een groep van 7 Gereformeerde mannen.
Ze zijn de hele tijd in gevangenschap bij elkaar geweest.
Uitgezonderd het moment, beschreven in deze uitgave, in m’n bezit, dat W. Roerdink ziek achterbleef.
Ze hebben in het geloof veel steun aan elkaar gehad.
Ze kwamen allen na de bevrijding in 1945 weer thuis.
Vele gebeden waren verhoord.
De Duitsers veroordeelden hen tot de dood, maar God vond het hun tijd nog niet.

OVER DE BEVRIJDING
Vader was nog steeds niet terug. Via het rode Kruis hadden we bericht gehad dat hij overleden was. Wij rouwden.
Moeder en de vrouwen van de andere Groninger gevangenen hadden een tip gehad, dat de mannen van kamp Amersfoort naar Utrecht- rechtbank gingen. In Utrecht zou men van het station lopende naar de rechtbank gaan. Men zou hen dan waarschijnlijk onderweg kunnen zien. Dat is ook gebeurd. Men heeft even naar hun kunnen zwaaien. De rechtszaak hebben ze bijgewoond. Uitspraak: ter dood veroordeeld. Later dus op transport naar Dieburg en nooit meer iets vernomen.
De bevrijding kwam (zonder vader). Vanaf de Korreweg liepen peletonsgewijze, sluipende langs de huizen de Canadezen. Aan het begin van de Oppenheimstraat. Langs de Oosterhamrikkade reden de vluchtende Duitse soldaten in snelle auto’s.
De vlaggen hingen in no time uit de ramen. We was daarvoor gezegd dat de Kapteynlaanbrug in de lucht zou gaan: de ramen moesten dicht blijven. Maar dat is nooit gebeurd.
Tegenover ons huis namen de Canadezen enig rust. Deelde sigaretten en chocolade uit, Er was een uitgelaten sfeer.
Er werden in alle straten uitgebreid straatfeesten georganiseerd. Moeder zei: “Gaan jullie maar mee feest vieren, ik kan het nog niet”. Begrijpelijk.
Dat was april 1945.
Juni of juli: ’s morgens om een uur of zeven: moeder bij mijn bed: opstaan, oom Willem Wolthuis, zijn zoon Nico kwam zeggen, dat zijn vader al thuis is en dat vader er aankomt!!
Ik in mijn pyama de straat op: Ik keek richting Oosterhamrikkade de richting waarheen vader was vertrokken, toen hij gevangen was genomen: Wat ik toen zag vergeet ik mijn hele leven niet:

Een lange, broodmagere man, behangen met allerlei soorten Canadese tassen enz. kwam langzaam lopend naar me toe. Een NS-man  die van de kapper kwam, wilde ik zeggen, dat mijn vader er aan kwam. Maar voor het eerst (en laatst?) wist ik niets te zeggen. Ik had mijn vader terug!!!
Hij liep naar boven, naar moeder, mijn zus en broertje. Ik bleef nog beneden. Reden? De buurman Kars, die weigerde de zak met wapens op te halen, toen vader weg ging, deze kwam van het vissen terug. Zei mij op zijn spullen te passen, wilde naar boven, naar vader. Toen heb ik hem gezegd, dat hij er niet in kwam. Toen wilde HIJ niet, nu wilde IK niet. Ik was 14 jaar, maar de laatste tijd zelfstandig geworden.
Na enige tijd kreeg vader de soldaten uniform weer aan. Werd toezichthouder van drie schietbanen in Groningen. Hij kon weer aansterken. Zijn compagnon runde de zaak verder. Later is die op mijn voorstel verkocht. Ik heb nog anderhalf jaar er voor gewerkt.
Vader vertrok met een gewicht van 208 pond, kwam terug met 128 pond
Hij ging in 1964 met pensioen en stierf in 1971 aan een hersenbloeding.
Een man om trots op te zijn.
Een groot voorbeeld voor mij.
Ik zal hem nooit vergeten.
Er is veel voor hem gebeden.
En God verhoorde deze.

JAN KREMER
:


Kinderen:

MARGRIET KREMER
Geboren 13 september 1959
Getrouwd 2 april 1981















WICHER OTTO DEDDENS
Kinderen:
TALITHA MARJANKA DEDDENS

Geboren 10 oktober 1981 te Groningen
Getrouwd met
ARJEN HUIZINGA
Geboren 17 maart 1978 te Emmen

Kind:
ESMEE HUIZINGA
GEBOREN 4 augustus 2010 te Zwolle

















MARTIJN KAREL DEDDENS en MARINKA JOOSSE 
Geboren MARTIJN KAREL DEDDENS op 5 november 1982 te Groningen
Getrouwd op 20 september 2007 met MARINKA JOOSSE
Geboren 21 maart 1984 te Nieuwerkerk a/c Ijssel

DETMER HINDERK DEDDENS en ZILLA DE MAN
Geboren DETMER HINDERK DEDDENS op 11 januari 1986 te Groningen
Getrouwd 27 augustua 2009 met ZILLA DE MAN
Geboren op 13 september te Den Bosch

ROGIER en DETMER

ROGIER DANIËL DEDDENS
Geboren ROGER DANIËL op 24 mei 12989 te Zwolle



GERRIT RICHARD KREMER
Geboren 4 september 1958 te Groningen
Getrouwd met NARIA (BEA) STRENGHOLT
Geboren 17 juni 1960 te Groningen

Kinderen:
RICHARD DANIËL KREMER
Geboren 22 januari 1984

MICHEL ALEXANDER KREMER
Geboren 3 april 1986

JOHAN SEBASTIAAN KREMER
Geboren 13 juni 1989

JAN FOLKERT EPPO KREMER
Geboren 9 maart 1961

Getrouwd met




GEERTRUIDA (GERDA) NEELTJE DOUWES
Geboren1960 te Marknesse

Kinderen:

ANITA KREMER
Geboren 14 juni 1983
Getrouwd op 27 juni met
STEEF (STEPHANUS CORNELIS) HOUWELING
Geboren 26 AUGUSTUS 1980 te  Heikenszand

Kind:
RAMON HOUWELING
Geboren 23 september 1988

EWOUD KREMER
Geboren 7 januari 1963
Gescheiden
Kinderen:

MARLOES ROSEMIJN
Geboren 4 augustus 1989 te Groningen

LEONIE JASMIJN
Geboren 23 februari 1991 te Groningen

ROBIN DOMINIC
Geboren 25 november 1993 te Zuidhorn
INGE GESIENA KREMER
Geboren op 14 januari 1965 te Groningen
Getrouwd met
PETER VAN DIJK 
Geboren 3 mei1961 te ?

Kinderen:
DEMI VAN DIJK en MAX VAN DIJK


MAX VAN DIJK
DEMI VAN DIJK
Geboren 12 november 1996 te ?

MAX VAN DIJK
Geboren 7 april 2000 te ?

ALEXANDER BERNHARD KREMER en INGE KREMER

Mijn site 019

  ALEXANDER BERNHARD KREMER 10 mei 1967
Gescheiden van MONICA ACOSTA Geboren 25 januari 1968
Kinderen:
SHARITA Geboren 13 januari 1996 te Beverwijk
ARMANDO Geboren 3 mei 1999 te Groningen

RONALD THIJS KREMER 2 oktober 1967
Getrouwd met AALTJE (Alice) ELISABETH KOOISTRA op 6 april 1973 te Stadskanaal
Kinderen :
JESSE SIEBEREN Geboren 3 januari 1998 te Groningen
EVI MARTHALI Geboren 19 maart 2000 te Groningen
KAJ Geboren 29 april 1909
FYNN SION Geboren 3 februari 2011


ASTRID MARIANNE KREMER 5 oktober 1975 te Groningen
Genealogie 002
Getrouwd met RENÉ WALSTRA 11-101974 te Zuidlaren 
Kinderen:
KEVIN 19 december 1998 te Groningen
SANNE SHEYENNE 1 april 2001 te Groningen
  
Inge kremer 003
Images (2) 
Zoon van Jan DE HAAN en Grietje Dagstra Mijn afbeeldingen 133
Genealogie 024
Folkert De HAAN

Geboren 2 september 1932 te Sneek (?)
Overleden 19 oktober 2010 Zuidhorn
Getrouwd metFoto folkert 058 
ELISABETH LANING Geboren ? te Zuidwolde
Getrouwd op 7 oktober 1960 te Groningen
 Kind:
 Mijn site 007
JAN JACOB DE HAAN GEBOREN 18 augustus 1965 te Zuidhorn
Getrouwd met ANEKE TIENKAMP Geboren 1968 te Vries
Trouwdag 14 mei 1999
Genealogie 008
Kind:
TESSA DE HAAN
Geboren 2001 te Groningen

Dochter van Jan DE HAAN en Grietje DRAGSTRA
Genealogie 023
Site janthijs
Fopkje De HAAN
Geboren 1 december 1933 te Sneek
Overleden 3 mei 1979 te Amersfoort.
Afbeeldingen scans 056
Genealogie 022
Dochter van Jan DE HAAN en Grietje DAGSTRA
 Sybregje De HAAN
Geboren 1 juni 1935 te Sneek
Overleden 13 januari 1985 in Ermelo (Veldwijk)
GETROUWD 3 mei 1961 te Groningen met :
Genealogie 006
Genealogie 007

DAVID MULDER op 7 oktober te Baarn Mijn site 028
KINDEREN:
JOHAN MULDER
Geboren 23 maart te Amersfoort
Johan

Mijn site 008
KATJA INGRID MULDER
Geboren 25 september 1963 te Amersfoort
mijn geliefde Peter Pieter Paulus Badenbroek
Geboren 21 augustus 1965

Peter
Genealogie 005
LISENKA MULDER GEBOREN 22 maart 1969 te Amersfoort
DSCN0002
Genealogie 005 
Sc00006408 
Getrouwd met:
Arnaud Waasdorp  Geboren 23 maart 1968 te Voorburg
Gescheiden in 2010
Kinderen:
Diede Maarten Diede Waasdorp
Geboren te Amsterdam op 16 december 1997

IMG_1005 Maud Katja Zarah Waasdorp
Geboren te Leusden op 23 december 1999
  
Dochter van Jan DE HAAN en Grietje DRAGSTRA Mijn site 002
Genealogie 020 Klaske Martha DE HAAN
Geboren 18 december 1936
Dochters van Jan DE HAAN en Grietje DRAGSTRA  Afbeeldingen scans 029

Genealogie 019
Tity DE HAAN
Geboren 10 januari 1938 te Sneek
Getrouwd met Henk Edens Geboren ? te ?
Mijn site 032
KINDEREN
Anne EDENS
Geboren ? te ?
Genealogie 009
Marije EDEN
 Genealogie 004
Geboren ? te ?


Dochter van Jan DE HAAN en Grietje DAGSTRA Afbeeldingen scans 068

Genealogie 021
Janny DE HAAN
Geboren 28 augustus 1939 te Sneek
Getrouwd met HERMAN MARIUS VAN OMMEN op 7 juni 1963 te Groningen 
 Feest_H_&_J_(76) 
Mijn site 029 
022
021 
Rome trip 2 083Geboren 24 september 1939 te Amersfoort
 Kinderen VAN OMMEN: 
Genealogie 010 
SIGRID VAN OMMEN 1 april 1964 te Winschoten Mijn site 020
Getrouwd met / geboren in ?
Kerst 2007 1jan 2008 013
Genealogie 009 

Edwin VAN OMMEN 25 juli 1966? te Amsterdam Mijn site 023 
005
Getrouwd met MIRANDA
Geboren 28 mei 1977 te Utrecht
DSCF1238
Kinderen
SANDER VAN OMMEN
Geboren 26 oktober 2004 Lelystad
IMG_2759
                      LIA VAN OMMEN
Geboren 2 januari 2007 Lelystad
IMG_2735
DSC05411
5-3-2009_048
MARCEL VAN OMMEN
Geboren         te Amsterdam
 DSC05416

Huis sanne marcel (3) 

Dochter van JAN DE HAAN en Grietje DAGSTRA Afbeeldingen scans 057

Genealogie 016
Lena DE HAAN
november 24 november 1940
Dochter van Jan DE HAAN en Grietje DRAGSTRA Afbeeldingen scans
Twee GRIETJES
Afbeeldingen scans 064
Genealogie 017
Grietje DE HAAN
Geboren 27 februarie 1942 te Sneek
Getrouwd met Dimitrie (Dan) CONSTANTINESCU (COSTANT)
Geboren 26 oktober ? Mijn site 034
Kinderen
 George Mihai COSTANT
Geboren 4 oktober 1974 te ? Genealogie 006

Afbeeldingen scans 086
Kinderen:
Maxwell Costant.
Geboren 17 juni 2008
Victor Costant 14 mei 2010
Miron Horia COSTANT
Geboren 26 januari 1977 te ? Genealogie 007
Ioana Simona COSTANT
Geboren 1 maart 1982 te ? P8130549

Genealogie 001
Dan en Greet COSTANT 25 jaar getrouwd Afbeeldingen scans 060


Mijn site 033
Genealogie 011

Mijn site 005
Zoon van Jan DE HAAN en Grietje DRAGSTRA Genealogie 025
Jan Thijs DE HAAN
Geboren 7 mei 1944 te Sneek Genealogie 009
Getrouwd met Helena DORST in Den Ham op 12 januari 1973
Geboren 30 april 1950 Mijn site 035
KinderenGenealogie 002

Genealogie 003


Genealogie 004


Marinus Thijs DE HAAN
Geboren 29 mei 1974 te Groningen Afbeeldingen scans 078
Jan Marinus DE HAAN
Geboren 29 mei 1974 te Groningen Afbeeldingen scans 076

 Clasina Heleanne Margriet De HAAN
 4 november te Groningen HPIM4145


Zoon van Jan DE HAAN en Grietje DRAGSTRA Afbeeldingen scans 049
Genealogie 026
Thijs Theunis DE HAAN:
Geboren 18 februari 1946 te Sneek Genealogie 006
Getrouwd met Jannie Geboren 21 juli 1949 te Eindhoven Feest_H_&_J_(90)
Genealogie 012
Getrouwd op 27 mei 1981 te Apeldoorn
Afbeeldingen scans 014
Afbeeldingen scans 013
Afbeeldingen scans 028
Afbeeldingen scans 077
"Tante Siep" en (oma) Grietje DE HAAN (links)
 Afbeeldingen scans 131101-sneek-wapen
In Sneek zijn de Haantjes allemaal geboren! Mijn site 010
Mijn site 009

GROOTOUDERSThumbnails
Thumbnails
Pake Holland of Pake DragstraGenealogie 001
Pake DryeltsGenealogie 002
Large_sneek5_15

VIERDE GENERATIE
Folkert Jans De HAAN
Plattegrond_met_wapen_zijaanzichtGeboren te Garijp den 19 maart 1883
Wapen_ijlst
Overleden te Leeuwarden op
1 augustus 1954Mijn site 003
Getrouwd op 15 juli 1905 te Smallingerland met Fopkje Pool
Geboren te Drachten den 10 februari1884
Overleden 15 mei 1951Mijn site 004
Site 006
250px-IJlst_-_Nooitgedagt
Wapen_ijlst
KINDEREN
Jan DE HAAN
Geboren te Boormbergum 14 maart. Overleden 18 augustus 1978 te GroningenMijn site 004

Thijs DE HAAN
 Geboren Garijp 15 september 1908
Overleden 26 juli 1933 IjlstMijn site 003

Linze DE HAAN

Geboren te Ijlst 19 februari 1917. Gestorven 15 mei 1997 te Drachten.
Getrouwd 20 mei 1940 te Sneek gem. Wymbritseradeel) met Klaske Lolkes Wiersma

geboren 22 otober 1913 te Oosthem. Overleden 17 juli 1999 te Drachten (Warrenhove)

Mijn site


Genealogie 001
Genealogie 002
Folkert Jans en Fopkje DE HAAN woonden in IjlstMijn site 014


Ylostins
Wapen_ijlst
WAPEN VAN IJLST

VIJFDE GENERATIE
NEGENTIENDE EEUW861-garijp-hen
Jan Harmens DE HAAN
arbeider
Geboren 8- 12- 1843 te Garijp Overleden 6-11 1921 te Garijp Overleden 6 november 1921 Garijp

Getrouwd op 16 mei 1868
met

Janke Linzes Dijkstra
10 juli 1840 te Garijp

Overleden 26 augustus 1925

(moeder: Folke Sytse Bouma)
Site 004
Site 005
KINDEREN
 Jantje Jans DE HAAN

Geboren 14 juli 1868 Garijp

Gestorven 21 januari Franeker (inrichting)

Getrouwd op 18 mei 1893 te Bergum met Pieter Jans Adema

Geboren 26 mei 1868 Garijp

Overleden 15 oktober 1941 Groningen (zkh)
LinzeJans DE HAAN

14 december 1872 te Garijp

Gestorven 27 februari 1956 te Akkerwoude

Getrouwd op 22 meu 1897 metGrietje Taedes Hietkamp

Geboren 13 juni 1872 te Nijega Gestorven 16 september 12944 te Garijp
geen kinderen

Harmen Jans DE HAAN

Geboren 5 augustus 1875 te Garijp Overleden 8 januari 1961 te Hardegarijp

Getrouwd op 17 oktober 1903 met Trijntje Eeelkes Algra

Geboren 12 mei 1881 te Garijp Overleden 11 januari 1956 te Berlikum
geen kinderen
 Folkert Jans DE HAAN
Geboren 19 september 1877 te Garijp Overleden 2 februari 1879 te Garijp
levenloze zoon

Geboren 20 juni 1879 te Garijp
Mijn site 003
Folkert Jans

Geboren 19 maart 1883 Garijp Overleden 1 augustus 1954 te Leeuwarden
WapenGarypXSmall
ZESDE GENERATIE
NEGENTIENDE EEUW
Harmen Foppes De HAAN
Geboren 11-6-1806 te Drachten

Overleden 24-12 1882 te Bergum Beroep: arbeider
Getrouwd met

Jantje Sjoers Teyema
Geboren 14-01 1809 te Garijp.
Overleden 2 oktober 1859
Getrouwd:
28 augustus 1830 te Bergum
Site 008Site 009

Binnenrust
VlagGaryp
WapenGarypXSmall
KINDEREN

861-garijp-hen
Foppe Harmens DE HAAN
Geboren 12- 01- 1831 te Garijp

overleden 12 februari 1922 te Suameer

getrouwd 29 mei 1852 te Bergum met Lysbert Elisabeth) Hendriks de Jong

 geboren 17 juni 1832 te Suameer

 overleden op 19 september 1917
9 Kinderen
Antje Harmens DE HAAN
Geboren 22-01 1833 te Garijp overleden 19 januari 1900 te Bergum getrouwd te Bergum met Gerrit Minnerts Staphorsius

geboren op 5 december 1835 te Bergum

overleden 30 januari 1913
Gerrit Harmens DE HAAN
Geboren 28- 08- 1834 te Garijp (?)

Overleden op 5 januari 1911 te Surhuizem

getrouwd op 27 mei 1869 met Antje Hepkes Veenstra

geboren op 14 april 1841 te Gerkesklooster

overleden 2 oktober 1897
7 Kinderen
Pieter Harmens DE HAAN
Geboren 21- 02 1836 te Garijp overleden op 4 augustus 1923 te Westerbork getrouwd op 27 nei 1869 met Anna Barbara Petrus Joosten te Leeuwarden geboren op 19 mei 1827 te Leeuwarden overleden op 26 juni 1894
hertrouwd op 18 oktober 1895 met Roelofje Jans Bel te Westerbork geboren 13 mei 1870 te Havelte overleden op 22 januari 1898 te Zwiggele (in kraambed)
5 Kinderen
Lutske Harmens DEN HAAN
Geboren 26-01- 1838 te Garijp Overleden 30 april 1914 te Bergum getrouwd op 17 5 1862 met Otto Louwes van der Schaaf geboren 23 oktober 1837 te Bergum overleden op 12 augustus 1868
hertrouwd op 10 september 1870 te Bergum met Wietze Reins Reitsma geboren 22 november 1836 te Bergum gestorven op 1 augustus 1897 te Bergum
Andries Harmens DE HAAN
Geboren 13 juni 1839 te Garijp Overleden op 3 mei 1857 te Garijp
Bouwe Harmens
Geboren 4 juni 1841 te Garijp Overleden op 24 november 1846

Jan Harmens DE HAAN
Geboren 8- 12 1843 te Garijp Overleden 1921
Aafke Harmens DE HAAN
Geboren 7 december- 1845 te Garijp overleden 7 december 1845 te Garijp getrouwd op 13 mei 1868 te Bergum Sake Sjoerds van der Kloet Geboren op 12 januari 1835 overleden 20 december 1878 te Garijp
Hertrouwd met Teije Wierds Postma op 11 mei 1889 te Bergum Geboren 21 april 1832 te Garijp Overleden 14 februari 1918
Baukje Harmens DE HAAN
Geboren 16 november1850 te Garijp Overleden 24 december 1937 te Wartena Getrouwd op 31 augustus 1872 te Grouw met Tjerk Rienks Hempenius Geboren op 24 mei 1843 te Wartena Overleden 23 februari 1927 te Wartena


StinsGaryp
Binnenrust
ZEVENDE GENERATIE
ACHTTIENDE EEUW
Foppe Gerrits DE HAAN
Geboren 16-06-1752 te Drachten Gedoopt 30 juli 1752 te Drachten Overleden 19 augustus1828 te Tietjerk
(Hij nam in 1811 te de achternaam DE HAAN aan en Lammert Gerrits de achternaam VISSER.
De nakomeling van Foppe Gerrits vestigden zich in Suameer en die van Lammert Gerrits in Steggerda (Westellingwerf))
Beroep: arbeiders- veenbaas Getrouwd met:Lutske Berends Hofman
Geboren 1 februari 1761 te Duurswoude . Overleden 18 augustus 1828 te Tietjerk (moeder: Fettje Davids
Getrouwd 25 mei 1783 te Drachten
KINDEREN
Gerrit Foppes DE HAAN
Geboren 11 februari 1784 te Drachten Overleden 16 mei 1858 te Boornbergum getrouwd op 29 augustus 1806 te Drachten met Gaaitske Remments (de) Bos geboren 1 november te Opeinde Overleden 12 april 1869 te Borrnbergum
11 kinderen
Fetje Foppens DE HAAN
Geboren 25- 11-1786 te Drachten. Overleden 25 juni 1834 te Dragten Getrouwd op 15 juni 1817 te Beetsterzwaag met Jan Eises Diepstra Geboren 12 februari 1788 te Ureterp Overleden op 31 januari 1820
hertrouwd op 5 mei 1830 met Hans Jelles Linting te Dragten op 8 juli 1782 Dragten Gestorven 14 november 1865 Groningen was weduwnaar van Aaltje Binnes Bolleman
Beerends Foppes DE HAAN
Geboren 25-08- 1788 te Opeinde Overleden jong
Antje Foppes DE HAAN
 geboren 14 maart 1790 te Drachten Overleden jong
Antje Foppes DE HAAN
Geboren 14 april 1792 te Kortehemmen Overleden jong
Berends Foppes DE HAAN
Geboren 5 - 7- 1794 te Drachten Overleden 8 augustus 1849 te Ureterp. Getrouwd op 23 december 1819 te Beetsterzwaag met Froukjen Hendriks Bosma Geboren ca 1801 te Ureterp Overleden 13 april 1871
11 kinderen
Jantje Foppes de Haan
Geboren 25- 4-1796 te Dragten Overleden 29 november 1866 te Opeinde Getroued op 16 mei 1818 te Bergum met Albert Klazes Feenstra Geboren op 21 oktober 1787 te Garijp Overleden 27 maart 1846 te Nijega
Liekele Foppes
Geboren 18 maart 1798 te Dragten Overleden 29 november 1866 te Opeinde Getrouwd op 15 juni 1822 te Dragten met Tjitske Halbes Boonstra Geboren op ca 1795 te Oldeboorn Overleden 19 april 1854 te Dragten
7 kinderen
Aafkes Foppes
Geboren 8 februari 1800 Dragten Overleden 29 december 1882 te Wijnjeterp Getrouwd op 24 mei 1823 te Dragten met Jan Tjibbes Bloemstra Geboren 14 november 1799 te Ureterp Overleden 29 juli 1826 te Dragten
Hertrouwd op 7 mei 1828 te Dragten met Douwe Johannes de Vries Geboren 6 april 1795 (Dr. Compagnie) Overleden 3 mei 1863 te Wijnjeterp
Hiltje Foppes DE HAAN
Geboren17-09 1803 te Drachten Overleden jong
Harmen Foppes De HAAN
Geboren 11 juni 1806 te Drachten te Drachten Overleden 1882 te Bergum

ACHTSTE GENERATIE
ACHTTIENDE EEUW
Gerrit Lykles
Geboren 1717 te Doezum
Overleden 1789 te Drachten
Getrouwd 1741 Drachten
Beroep
 "cleyne veenbaas" en schoenmaker
Getrouwd met
Antje Douwes
Geboren 1716 Overleden 1799
KINDEREN
Rimkjen Gerrits
Geboren 1742
Lijkle Gerrits
Geboren 1744
Aafke Gerrits
Geboren 1746
Douwe Gerrits DE HAAN
Geboren 1750
Overleden 1810
Foppe Gerrits De HAAN
Geboren 1752
Overleden 1828
Antje Gerrits
Geboren 1755
Lammert Gerrits Visser
Geboren 1758 Overleden 1836
NEGENDE GENERATIE
ZESTIENDE EEUW
Lykle Egberts
Geboren 21-04 1667 te Marum Overleden 1789 te Opeinde (Gr.) Beroep:Winkelier
Getrouwd met:
Swaantje Karstesgetrouwd op 7 mei 1693
Riemke GerritsGeboren 1690 te ? Overleden 1725 te ? getrouwd 8 mei 1712
Meye Lyklesgetrouwd 4 februari 1725
KINDEREN:
Gerrit Lykles
Geboren te Doezum 1717
Overleden 1789 te Drachten
ELFDE GENERATIE
ZEVENTIENDE EEUW
Egbert Annes
Geboren1621 te Duurswoude Overleden 05-04-1683 te Marum
Beroep: Winkelier
Getrouwd met:Geeske HesselsGeboren 1625 ? Overleden 1693 ?KINDEREN:
 Lykle Egberts
Geboren 1667 te Marum
Overleden 1725 te Opende
TWAALFDE GENERATIES
ZESTIENDE EEUW
Anne Lykles
Geboren 1588 te Wijnjeterp Overleden 1657
Beroep: Huisman
Getrouwd met: ?
KINDEREN:
Alle Annes
Berber Annes
Egbert Annes
DERTIENDE GENERATIE
ZESTIENDE EEUW
 Lyckle Annes
Geboren 1554?) ? Overleden 1656 ?(102 Jaar)Die rond 1550 in Wijnjeterp woonde.
Via Duurswoude, Marum en Doezum kwam de familie terecht in Noorderdragten
Getrouwd in 1586 in Wijnjeterp metAncke BrugtsGeboren 1557 en metSytse Ates(Normaal (?) een jongensnaam )
Een kind:
Anne Lykles
Images (2)
De hanen en collega's 018
Toelichting van 

MARTHIJS DE HAAN
De naam DE HAAN waar komt die eigenlijk vandaan?
Er leven ruim 20700 mensen in Nederland met de naam DE HAAN, waarvan 76 in de gemeente ZUIDHORN.
Wat opvalt is dat de tweede naam van de kinderen de eerste naam van de vader is tot halverwege de 19e eeuw.
De oorsprong hiervan gaat verder terug in de 16e en 17e eeuw.
De voornaam van de vader wordt de achternaam van de zoon, deze achternaam gaat over zoals ik al zei in de tweede naam in de 18e eeuw.
 Dat kinderen in de 18e dezelfde naam hebben als hun broers of zusters (zelfs drie Zussen met de naam Antje), natuurlijk is er meer zoekwerk nodig om dit te bevestigen, maar zover vindbaar was dit niet ongebruikelijk en misschien hadden ze wel een andere roepnaam.
Vanaf GERRIT LYKLES wordt de naam DE HAAN onzeker, hij is te vinden als GERRIT LYKLES of Gerrit LYKLES LYKLES.
Zijn dochters krijgen de naam DE HAAN niet, daarentegen zijn twee zoons wel.
De vader van GERRIT LYKLES is LYKLE EGBERTS, het is onduidelijk waar de naam DE HAAN vandaan komt.
Opvallend is, dat onze voorvader vaak de jongste is in het gezin.
Verder dan LYKLES ANNES kom ik niet, geboren halverwege de 16 eeuw in Friesland.
Over het aannemen van een naam in dertijd:
DE HAAN is vermoedelijk een zogenaamde metafoor.
Dit is een categorie van oorspronkelijke bijnamen op grond van vergelijking en overeenkomst:
De naamdrager heeft zijn naam te danken, omdat hij lijkt op, of doet denken aan .....
De naam is een landelijk veel voorkomende naam.
Het aantal naamdragers bij de Volkstelling van 1947 bedroeg 13038, waarvan 3154 in Friesland.
JAN DE HAAN(1906- 1978) werd door de Duitsers nagetrokken op basis van Joodse afkomst.
Hij was niet van Joodse afkomst, maar wel afkomstig van Hugenoten. In de tijd van ANNES waren er bloedige godsdienstoorlogen.
Rond het geboortejaar van ANNE waren deze op zijn hevigst, op 1574 begon de vijfde heilige oorlog tegen de hugenoten.
ls we de naamswisseling bekijken kunnen we helaas niet een voorvader achternaam construeren, de eenvoud van namen voor de invoering van de achternaam (keizerlijk decreet Napoleon) helpt misschien.
Als we dit volgen heette de vader van LYCKLE ANNES dus waarschijnlijk ANNE, als in LYKLE de zoon van ANNE, maar goed er is geen informatie te vinden ook niet over de ouders van ANCKE BRUGTS de vrouw van LYKLE Enige aanknopingspunt nu is het dorp WIJNJETERP.
In 1974 werd DUURSWOUDE en WIJNJETERP samen gevoegd tot WIJNJEWOUDE.
 In DUURSWOUDE staat een oud kerkje dat dateert uit omstreeks 1250, dus het is al zeer oud.
Het was waarschijnlijk een boerendorp, de hoge venen in de buur waren toendertijd ontoegankelijk en pas begin 18e eeuw voor turfwinning gebruikt.
Hier geen informatie over de bewoners en waar ze vandaan kwamen.
Wel komt de naam LYKLES veel voor in deze streek en is zelfs verbonden aan adellijke familienamen.
Hoe dit precies zit, heb ik niet echt uitgezocht.
MARTHIJS DE HAAN

Via de links kom je ook in mijn andere sites


De tekeningen van Folkert, Jan Thijs, Marthijs, Lianne en beeldhouwwerk van Thijs Teunis de Haan
Site:
DE HANEN
JONGE HAAN
THIJS TEUNIS DE HAAN
MARINUS THIJS DE HAAN
CLASINA HELEANNE MARGRIET DE HAAN

Het verslag per maand gemaakt.
Site:
MAANDBOEK


De boeken en de journalistieke uitgaven van Jan Folkerts de Haan
Site:
MASTERBOKKE

Houtsnijwerk, tekeningen en teksten
Site:
FOLKERTDEHAAN

NOORDHORN






Geen opmerkingen:

Een reactie posten