dinsdag 7 februari 2012

TWEE HANEN UIT NOORDHORN * ANJO EN GERT*


         ZIJ BEZOCHTEN DE CHRISTELIJKE MAVO

                        IN NOORDHORN

In de deur ziet u

GERT DE HAAN

























 

                         
HARM VISSER
















KATRIEN BAKKER


























Frans, Nederlands en Engels

   

DAAN DE JAGER
Duits en Aardrijkskunde
HENK DIEPSTRA












CONCIERGE
DRIE HANEN!!


OUDE HAAN
JONGE HAAN


 



HARM VISSER, KATRIEN BAKKER, DAAN DE JAGER, FOLKERT DE HAAN en JAN THIJS DE HAA
HELEEN en JAN THIJS DE HAAN

   


       


JAN MARK, JAN THIJS en MARTHIJS DE HAAN









NAAR SCHOOL!!

TWEELING VAN JAN THIJS DE HAAN GEBOREN IN 1974

 

DE DIRECTIEWONING


 

De HANEN van Noordhorn

In Noordhorn woonden 2 broeders de Haan (Kees en Jo) Als ik het juist heb, werkte 1 bij de post aan de Langestraat aan het eind, richting Grijpskerk, naast het huis van Brinksma (?) Aan het huis was een postagentschap voor Noordhorn. 
Deze De Haan stond bekend als jager in zijn vrije tijd in groene kleding om niet ontdekt te worden door te schieten wild. Ze hadden een zoon: Teun de Haan, ook bekend in Zuidhorn als keeper van het eerste zaterdagelftal Zuidhorn. Ik heb een paar jaar met hem gevoetbald. Zijn moeder beheerde het postagentschap van Noordhorn. 
Tenslotte het grootste gezin van De Hanen, wonend aan de Rijksstraatweg, met vier jongens en 1 dochter (Cobi) De oudste zoon Joan (was leerling aan de Lagere landbouwschool in Oldekerk) Twee andere zonen werden leerling aan de christelijke mavo van Noordhorn, waaraan ik werkte als leraar. Deze middelste zonen waren Anjo en Gert. 
Naar de school in Groningen ging de vierde ( Tonnie), (ik geloof de Vinkenborgh) .Hij kreeg moeilijkheden door gebruik van drugs en werkt al jaren in een drukkerij in Groningen.Hij heeft het vak van drukker geleerd in de afkickkliniek De Hoop in Dordrecht. 


Hun vader was voor zijn afkeuring altijd werkzaam geweest bij de gemeente Zuidhorn, bij de Dienst Openbare Werken. Hij is afgekeurd vanwege longemfyseem en is op 71- jarige overleden als gevolg van de emfyseem.   


Van Gert weet ik, dat hij later de MTS heeft gedaan en monteur werd in een Saab- garage in Groningen. Jaren later ging hij werken bij de transportdienst van een grote winkelketen o.a. met witgoed, in Groningen. Bij dat bedrijf haalde hij het groot- rijbewijs voor vrachtwagen. Ook heeft hij de militaire dienst volbracht, werkte daar als koerier op een motor Vrachtwagenchauffeur werd hij en bleef wonen bij zijn moeder en zijn zuster.   

Van Anjo was het bekend, dat hij orgel speelde. Dat deed hij zo goed, dat, ik dacht dat hij zijn studie op school wat verwaarloosde. Hij bleef volgens mij in klas 3 zitten en kwam met Gert in dezelfde klas. Gert kreeg goede cijfers, maar van Anjo waren de cijfers zodanig, dat hij zijn diploma haalde met de hakken over de sloot. Later volgde hij een opleiding aan het conservatorium met als hoofdvakken Orgel en Koor- en Orkestdirectie en bijvak Clavecimbel.

Naast zijn beroep als musicus (o.a. docent en dirigent) is hij momenteel werkzaam als freelance-fotograaf voor fotopersbureau WFA en Reuters, en af en toe voor de Leeuwarder Courant. 

OUDE HAAN, POP VAN DER VELDE, JONGE HAAN, KATRIEN BAKKER, DAAN DE JAGER en HARM VISSER


De Hanen zaten op de school, toen onze tweeling op de wereld kwamen in 1974. De kinderen op school gaven cadeau's voor onze baby's. Het was prachtig weer, dus iedereen ging in de pauze naar buiten en daar werden de cadeau's uitgereikt.

Laatste rij, derde links ANJO DE HAAN





Ik heb er als leraar en vader foto's gemaakt. 


Gert en Anjo speelden vaak op het plein na schooltijd. De Vissers zagen dat waarschijnlijk niet, omdat de Hanen het plein benaderden vanuit de weilanden. Ik sprak Gert en Anjo, bewapend met fototoestellen in 2010 zomer.

GERT DE HAAN en JAN THIJS DE HAAN















De tuin van de bewoner Kok



Het smeedijzeren geval werd bewonderd door de dochter, die kwam speciaal uit Nieuw Zeeland!



Bij het laatste raam stond: "Hier woont Pietje!"

Anjo deed journalistiek werk en maakte foto's voor een expositie. Gert hielp hem daarbij.
Anjo vertelde over het fraaie Renaissance-orgel van Zeerijp, waar hij als organist werkt. Hij woont samen met Janneke en de poezen Kruisje en Molletje in een pand van het openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum, alwaar hij in de Hervormde Kerk ook werkzaam is als Cantor-organist


Op deze morgen liep de mavotijd en het nu door elkaar!!!!!!!  Gert en Anjo vertelden, dat ze na schooltijd in het gebouw konden komen via een raampje. Zo kwamen ze op de zolder, waarop ze niet rechtop konden lopen over de plafonds van de lokalen. Langs het weggetje kwamen ze van de achterkant naar de voorkant van de school. De escapade van de heren De Hanen werd ontdekt door Diepstra en Visser. Het ging hun meer om het maken van een kaart. Meneer Visser wist het gesprek zo te leiden, dat de Hanen geen straf kregen, maar de geheime weg niet meer betraden. 


Zo vertelde ik de heren over het bezoek van iemand uit Nieuw Zeeland die het ijzeren smeedwerk boven de uitgang kwam bekijken. Het werkstuk had haar vader als smid gemaakt voor de Ulo. Ze was er speciaal over gekomen uit Nieuw-Zeeland om het te zien, nu haar vader overleden was. 


Zo gingen allerlei verhalen rond. 
Anjo en Gert wisten precies welk nummer een bepaald lokaal had: De eerste 3 lokalen kregen de nummers 1,2 en 3. Het lokaal geschiedenis van de Oude Haan en muziek van Hulzebos, aan de rechterkant lokaal 4, ernaast het dokterskamertje was no 5 In de tijd van Vermaas werd dit kamertje de directeurskamer.

Buiten op de vensterbank schreven met een stift de leerlingen :  

             HIER WOONT PIETJE.

Daarnaast het natuurkunde van Eppinga, Robertus, Vellinga. no 6. De bovenverdieping kreeg no 7.  We spreken, terwijl we de school rond lopen om te fotograferenEr zijn wederzijdse kennissen tussen Anjo de Haan en buurvrouw Kok. Nu zal ze het wel goed vinden, dat het fotograferen zonder haar toestemming ging. Dat hoop ik tenminste. 

Ik neem de heren nog even mee in huis om de sites te laten zien op de computer.



























 www.anjodehaan.nl
en emailadres:
 info@anjodehaan.nl
P.S. Wat over de reunie?
Toevallig is de 76/77 examenklas de laatste reunie, waarvoor ik uitgenodigd werd.
Op zo'n avond kun je niet praten met iedereen,dat lukt maar met een stuk of 4.
Ze hebben vaak een belangrijk verhaal, dus daar blijf je bij zitten.

Zo trof ik Nienke Oostenrijk.
Ze had geschiedenis gestudeerd en daarna was ze gegaan naar het conservatorium (sopraanstudie).
Toch wel interessant, waarschijnlijk vond zij geschiedenis niet voldoende.






Ze wilde net als haar zus zich bekwamen in de muziek. 
Jan Brandsma had gespaard voor een vrachtwagen.
Deze stond nu op zijn naam.
Eddy Top deed ook iets met vrachtwagens en Minke van Wijgaarden had ook heel wat te vertellen.
Het gevolg was, dat ik niet meer kon praten met bijvoorbeeld Jan van Beusekom met wie ik veel had gevoetbald, enz.
Anjo vertelde me per email, dat hij is geweest bij de reünie.

Hij herinnert zich Jan van Beusekom, Nieke Postema, Hendril Duinkerken, Lucie Hogewerf, Wikky Nieuwenhuis, Eddy Top, John Raven, Jannie van der Velde.

Ook herinnert hij zich dat Wilma Dresselhuis niet kon komen, maar een leuke brief heeft gestuurd, die uiteraard werd voorgelezen.

Hij kan zich niet herinneren dat Albert Oosterhof aanwezig was. 

In deze herfst van 1910 een expositie met ANJO DE HAAN: 
DE MEESTE FOTO'S ZIJN VAN DE GEBROEDERS DE HAAN GERT EN ANJO.MIJN HARTELIJKE DANK.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten